Forhandler af PhotoModeler i Danmark, Norge og Sverige

Scanning af Helleristninger

Mette Rabitz Dette case er et uddrag af Mettes kandidatopgave i 2012 i Forhistorisk arkæologi på Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet:
Dokumentation af Helleristninger - en kritisk analyse og diskussion af dokumentationsmetoderne.
 
Dokumentations metoder I opgaven gennemgåes forskellige metoder til dokumentation af Helleristninger: Konturkalkering, Frottage, Laserscanning, Lysscanning, Fotogrammetri.
klik for at læse hele opgaven.
I dette case medtages kun brugen af PhotoModeler.
 Massleberg
Helleristninger i Norden
Helleristninger på klipper og sten findes i et meget stort antal i Norden og menes udført i to tidsrum år 9000-2000 BC og i 1800BC - 400 AD. Der er kendskab til ca 2000 i Danmark, 5000 i Norge og 21000 lokaliteter i Sverige
 Brastad_skomageren
Feltarbejde

Udført af Mette Rabitz og Morten Johansen
Brastad_skomageren
  En 3D scanning starter med digitale fotooptagelser, hvor billeder optages hen over helleristningerne så vidt muligt vinkelret på fjeldet og med et godt overlap. 
Mette Rabitz konkluderer: Ved en generel betragtning af dokumentations-metoder på arkæologisk materiale, ville jeg klart anbefale 3D-metoder, og yderlige indsnævre det til fotogrammetri. Metoden er brugervenlig, behandler data hurtigt men effektivt, og prisen for sofwares er meget overkommeligt for en evt. museumsinstitution. Man kan opnå samme resultater med lys- eller laserscanning, men som nævnt er en af deres store ulemper, at det tager meget tid at indsamle data. Desuden er efterbehandlingstiden ved laser- og lys-scanning for lang, og prisen for udstyret er uhørt høj,og derfor ikke realistisk. Anvendelse af disse ville også kræve stor ekspertise; de ville ikke kunne udføres af en almindelig person eller en arkæolog. Her er fotogrammetri mere velegnet, da det er mere brugervenligt, et billigere alternativ til laser- og lys-scanning, og data kan bearbejdes på en almindelig konsumer-computer  Balken_T262 solhestenBrastad_skibBrastad_hest
     
  se større billeder
eller se de flotte videoer på YouTube af scanningerne:
Masleberg
Solberg
Finntorp
Bradstad1